Bo i Budapest

Födelsedagsresa till Budapest

Vi landade i Budapest på kvällningen den 27 april och tog en taxi till lägenheten. Det var ett kärt återseende för oss alla att vara tillbaka. Efter att ha packat upp gick vi ut och åt middag, köpte kort till tunnelbana/buss och gick sedan för att sova.

När vi vaknat dagen därpå gick vi tvärs över gatan för att handla frukostmat. Butiken är väldigt välsorterad för att vara så liten, så vi hittade mycket gott och fram för allt billigt att äta. Efter det att frukosten var avklarad åkte vi med spårvagnen till järnvägsstationen Nyugati pályaudvar, för att ta tåget till en stad som heter Szolnok. Där såg vi en fotbollsmatch där vår ungerska vän var med och spelade. Tyvärr förlorade hans lag men det var ändå en mycket trevlig dag.

fodelsedagsresa1

Måndagen den 29 april var det dags för mej , Elisabeth, att fira 50 årig födelsedag!                   Min önskan var att kunna tillbringa dagen på det i vårt tycke bästa badhuset nämligen Szechenyi, och gissa om vi hade tur med vädret? Solen sken från klarblå himmel och det var varmt som en skaplig svensk sommardag. Helt perfekt med andra ord!
fodelsedagsresa2 fodelsedagsresa3

Den andra punkten på min önskelista var att vi skulle äta födelsedagsmiddagen på Trófea Grill som ligger på Király utca, inte alls långt ifrån lägenheten. Det är en restaurang där du äter och dricker så mycket du orkar till ett fast pris. Vi betalade ca 850 SEK för fem personer . Det kan vara läge att boka bord där för det är väldigt populärt. Allt känns mycket fräscht och personalen är jättetrevliga . Definitivt ett ställe som vi kommer att återvända till nästa gång vi besöker Budapest.

Efter middagen promenerade vi mätta och mycket nöjda hemåt i den ljumma natten. Vilken otroligt lyckad födelsedag jag hade förmånen att få uppleva.

fodelsedagsresa4

Nästa dag var vikt till sightseeing. Trots att vi besökt Budapest flera gånger har vi inte slutat att fascineras av allt det vackra och mäktiga som finns att se. Med kort som gäller på kollektivtrafiken är det  inga problem alls att ta sej mellan alla olika utflyktsmål. Det finns ju så klart ”hop-on-hop-off-bussar” att tillgå, men vi tycker att det fungerar perfekt att ta sej fram på egen hand. En favorit- sträcka att åka är spårvagnslinjen nummer 2, för då får man liksom hela Budapest på en gång. Nu var den tyvärr delvis avstängd pga reparation så vi fick gå sista biten förbi Parlamentet, men vi såg ju det mesta ändå . Att ta bussen upp till Citadellet för att där ha möjlighet att beundra den fantastiska utsikten och sedan promenera nerför berget och komma ner vid Gellert badhuset rekommenderas. Att promenera hela Andrássy utca för att slutligen komma fram på Hjältarnas torg är också en favorit. Dagen avslutades med god ungersk mat på en restaurang som någon annan hyresgäst hade tipsat om. Mycket gott och trevligt.
fodelsedagsresa5

Elias hade fått rekommendationer av en av sina lärare på Hotell- och restaurangskolan han gick att vi skulle besöka restaurang Onyx som ligger på Vörösmarty tér. Restaurangen har fått en stjärna i Guide Michelin. Vi valde att äta lunchen där den 1 maj. Servicen var otrolig, maten var inte bara välsmakande utan den var också fantastiskt vackert upplagd och lokalen var i det närmaste makalöst tjusig . Vi var rörande ense om att det var en häftig upplevelse att äta där. Handväskorna fick till och med en egen pall att vila på under måltiden.
<img data-attachment-id="477" data-permalink="http://boibudapest visit this page.se/fodelsedagsresa-till-budapest/fodelsedagsresa7/” data-orig-file=”https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7.png” data-orig-size=”378,416″ data-comments-opened=”1″ data-image-meta=”{"aperture":"0","credit":"","camera":"","caption":"","created_timestamp":"0","copyright":"","focal_length":"0","iso":"0","shutter_speed":"0","title":""}” data-image-title=”fodelsedagsresa7″ data-image-description=”” data-medium-file=”https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7-272×300.png” data-large-file=”https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7.png” class=”alignright size-medium wp-image-477″ alt=”fodelsedagsresa7″ src=”https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7-272×300.png” width=”272″ height=”300″ srcset=”https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7-272×300.png 272w, https://boibudapest.se/wp-content/uploads/2014/02/fodelsedagsresa7.png 378w” sizes=”(max-width: 272px) 100vw, 272px” />

fodelsedagsresa6

På eftermiddagen var det en stor flyguppvisning nere vid Donau över kedjebron. Både gamla och nya flygplan medverkade och det var en stor folkfest på gator och torg. Formel 1 bilar presenterades också till de manliga familjemedlemmarnas stora glädje.

Den andra maj var det dags för hemresa till Sundsvall  igen. Ännu en gång har vi tillbringat några härliga dagar i lägenheten på Erzsébet körút . Vi ber att få tacka Katalin och Raymond för den möjligheten och hoppas att vi får tillfälle att göra om det.

Hela familjen

Elisabeth, Olle, Elin och Elias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.